Er Incognito/Privat browsing virkeligt privat?


Du kender måske incognito funktionen i din browser men hvor privat er det egentlig?

Når du bruger privat browsing/incognito (eller inprivate browsing hvis du bruger internet explorer/edge) funktionen i din browser kan du nemt blive forledt til at tro at hvad du foretager dig er mere privat end det egentligt er.

incognito vindue

Det incognito funktionen egentligt gør er at den ikke lokalt på din computer gemmer data om hvad du har lavet, både i forhold til websites og andre der bruger maskinen.

Hvis du har slået incognito til vil websteder ikke kunne gemme cookies som de kan bruge til at spore dig senere. De kan dog stadig prøve at spore dig via andre ting, som for eksempel din IP adresse.

Det beskytter dig dog ikke imod nogen der overvåger den maskine fx via keyloggers, her vil de stadig kunne gemme alt hvad du foretager dig i browseren, kun imod folk der kigger på din maskine senere*. Så du kan ikke være sikker på offentlige computere fx på biblioteker, bare fordi du bruger incognito

Et andet problem er at privat browsing ikke beskytter dig imod personer der kan overvåge det netværk du tilslutter. Folk der styre det netværk du tilslutter kan stadig se en masse, det kan være dem der har administrere din skole/firma netværk, wifi i en cafe eller din internet udbyder.

De vil kunne se alle de domænenavne du besøger, hvilket kan afsløre en hel del om hvad du laver. Derudover kommer det an på domænets sikkerhedsindstillinger hvor meget folk kan se, hvis de ikke bruger httpS men alm http kan folk med adgang til netværket se alt hvad du foretager dig på websites, fx hvad du uploader og skriver.

I chrome ser https sådan ud:

https

Og et http website kalder den “Not Secure”:

https

Så for at konkludere så kan privat browsing være brugbart i nogle enkelte situationer (fx folk du deler din computer med bør ikke nemt kunne se hvad du har lavet eller du vil bruge et website uden det har gemt nogen cookies) men helt generelt giver det dig ikke nogen reel sikkerhed.

Hvis du har brug for et højere niveau af sikkerhed kunne du kigge på VPN løsninger.