Protonmail, en anmeldelse


Jeg har tidligere omtalt protonmail men for at lave en helt dækkende anmeldelse prøvede jeg i et par måneder at flytte mit primære email domæne til proton mail. Der er et par gode ting at sige omkring protonmail men der er desværre også rigtigt mange negative.

Proton mail koster 5 euro om måneden for plus udgaven der kræves for at du kan benytte dit eget domænenavn samt almindelige email klienter som outlook, apple mail, thunderbird og lignende. Det er dog kun understøttet på almindelige computere, ikke på tablets og mobiltelefoner.

protonmail opsætning

For at starte med de positive så er det rigtigt nemt at sætte protonmail op til dit eget domæne, de har en meget brugervenlig guide der skridt efter skridt guider dig igennem opsætningen, fra ændring af DNS til avancerede emner som SPF og domain keys(DKIM).

protonmail opsætning

Deres web interface er umiddelbart velfungerende men har et stort problem, søgefunktionen tillader dig kun at søge efter afsender og emne felt, man kan ikke lave fuldteksts søgninger.

Protonmails mobil apps er også en meget skrabet affære, det virker som en webside der bliver vist som app og har samme problemer med søgning som deres normale web interface.

Sikkerhedsmæssigt understøtter de som standard to-faktor login via mobil kode generator eller dobbelt passwords. Her savner jeg understøttelse af u2f nøgler som for eksempel yubikeys.

Deres SPAM filter fungerer udemærket og jeg har ikke haft nævneværdige tekniske udfordringer I testperioden.

Jeg har umiddelbart 3 problemer med protonmail der har fået mig til at gå tilbage til min forrige udbyder:

  • Ingen fuldtekst søgning på web og i apps.

  • Pris

  • Ikke markant bedre sikkerhed end gmail (for mine behov)

De 5 euro protonmail tager om måneden er jo ikke alverden men hvis man kigger hos google g suite eller microsoft office 365 tager de hhv. 5 USD eller 5.99 USD for deres produkter der også inkludere online plads samt meget mere.

Her er protonmails salgsargument ekstra sikkerhed men jeg mener at for langt de fleste brugere vil gmail eller office365 med 2 faktor godkendelse slået til være lige så sikkert. Hvis man slår google advanced protection til vil den for de fleste også være lang sikrere end protonmail.

Problemet er at dine emails kun er krypteret hele vejen hvis du skriver med en anden protonmail bruger. Hvis du modtager mails fra andre er de ikke mere krypterede end hvis de blev sendt til en gmail konto undervejs. Her er forskellen at protonmail siger at deres dataarkiver er krypteret så de ikke selv kan tilgå dem, hvilket er positivt men du som bruger har ingen mulighed for at verificere dette eller garantere at det vil være sådan i al fremtid.

Du kunne argumentere for at folk så kunne sende dig PGP krypterede emails, men det er (desværre) aldrig slået igennem og vil nok heller aldrig slå igennem og folk kan sende PGP krypterede mail til gmail lige så nemt.

Når jeg kigger på de email jeg modtager er så godt som ingen sendt igennem protonmail eller på anden måde krypteret.