Opsæt nemt din egen VPN server med outline


Jeg har tidligere skrevet om VPN udbydere og hvornår det kan være en god ide at anvende en VPN forbindelse.

Et alternativ til et abonnement hos en kommerciel VPN udbyder at at man kan opsætte sin egen VPN server hvilket man kan gøre med den tidligere anmeldte løsning algo og i denne artikel vil jeg anmelde alternativet outline fra google datter selskabet jigsaw. Det er en automatiseret løsning hvor man kører et nemt setup program der så provisionere en virtuel server hos en cloud udbyder (fx digital ocean eller amazon) og konfigurere VPN serveren. Den er så klar til brug efter få minutter i deres apps til telefoner eller på computere.

For at bruge outline skal du hente installations programmet (Windows, Mac og Linux) og når det er færdigt kan du starte “outline manager”.

I programmet kan du med ganske få skridt sætte din VPN op, først skal du vælge hvilken udbyder du vil bruge, de foreslår selv digital ocean hvor priserrne starter ved 5 USD om måneden. Du kan også vælge en række andre udbydere eller direkte på din egen server, men her bruger jeg digital ocean som eksempel.

outline manager start

Når det er gjort skal du vælge hvilket digital ocean data center du vil oprette serveren i, her vil det som regel hastighedsmæssigt være en fordel at vælge et der er fysisk tæt på hvor du befinder dig.

outline manager start

Så sætter den serveren op og giver besked når den er klar.

outline manager start

Nu skal du oprette en nøgle du kan sende til dine enheder, følg guiden og du får en URL du kan sende til dine enheder. Nu skal du bare installere deres apps.

outline manager start

Det kan ikke anbefales at du deler din VPN server med andre, hvis de laver noget skidt ser det umiddelbart ud som om det er dig der har gjort det da du står som ejer af serveren.

Den store fordel ved løsninger som outline og algo er at man ikke er bundet til et abonnement og man ofte kun betaler for serveren i den tid man bruger den. Min usecase for VPN løsninger er især når jeg er ude at rejse og er nødt til at forbinde til usikkert hotel WIFI. Så kan jeg hurtigt installere VPN serveren og betaler kun for de få dage som jeg er afsted.

Fordelen ved outline frem for algo er at den er ualmindelig nem at anvende. Det er super nemt med et grafisk program at sætte VPN løsningen op og de levere også nemme apps til at få det til at fungere på alle enheder uden man skal rode med certifikater og scripts.

Ulemperne ved outline frem for algo er:

  • Den er langsommere og mere ustabil end algo. Latency virker højere og hastighedstests giver til ikke mere end ca 30 megabit hvor jeg på en algo server i samme datacenter nemt får hastigheder på 70-80 megabit. Jeg har prøvet flere data centre for at se om jeg bare var uheldig men resultatet har været det samme.
  • Det er ikke en rigtig VPN til Windows/Linux, de skriver selv selv en række begrænsninger (Fx på windows beskytter den ikke UDP trafik). outline manager start
  • Den sender en smule data til google, du kan læse mere her: https://getoutline.org/en/support

Så teknisk set er algo klart den bedste løsning og har kun den ulempe at den kræver noget linux viden at sætte op samt en smule mere arbejde at sætte klienterne op.

Ulempen ved denne løsning er at det kræver en smule teknisk forståelse samt at man skal betale for serveren (Kan fås for 5 $ om måneden hos fx digital ocean eller amazon webservices) samt huske at vedligeholde den. Den IP som serveren får bliver også kun brugt af dig så løsningen er ikke særligt anvendelig til at være anonym, det er mere til at beskytte trafikken imod inspektion for eksempel hvis man benytter usikkert WIFI.